Verloskundigen Lelystad

Controles tijdens je zwangerschap

In verwachting

Dit is een opwindende en bijzondere periode in je leven, boordevol nieuwe avonturen en uitdagingen. Misschien moet je zelfs nog even wennen aan het idee? Dat is helemaal niet gek. Bij Verloskundigen Lelystad zijn we enthousiast om je te begeleiden gedurende deze prachtige reis, vanaf de allereerste tekenen van je zwangerschap tot aan de verwelkoming van je kostbare kindje. Wij bieden niet alleen professionele zorg, maar ook een warme, persoonlijke aanpak. Hieronder vind je informatie over de frequentie van de controles gedurende je zwangerschap.

Vroege Echo bij 7 weken

Zodra je ontdekt hebt dat je zwanger bent, ben je van harte welkom voor een vroege echo bij 7 weken. Deze bijzondere echo biedt je een allereerste glimp van je groeiende baby en kan veel geruststelling bieden. Normaliter krijg je vanuit de verzekeraar pas een echo bij 10 weken zwangerschap, maar wij willen je graag de mogelijkheid bieden om eerder te komen. De kosten vergoeden wij voor de vroege echo.

Eerste controle bij 10 Weken – Termijnecho en Intakegesprek

Bij 10 weken wordt een echo gemaakt om de duur van je zwangerschap vast te stellen. Tijdens deze afspraak vindt ook het intakegesprek plaats waarin verschillende onderwerpen, zoals je medische geschiedenis, eerdere zwangerschappen en familie-gerelateerde zaken worden besproken.

Doel van de eerste controle

Het doel is om een grondig beeld te krijgen van jouw gezondheid en die van je baby en om de begeleiding van je zwangerschap te plannen.

Standaard Controles

Tijdens de reguliere afspraken meten we je bloeddruk, beoordelen we de groei van de baby door je buik te onderzoeken en beluisteren we het hartje van de baby, wat mogelijk is vanaf 12 weken zwangerschap. Als dit niet je eerste zwangerschap is, mag je natuurlijk altijd je oudere kinderen meenemen. We vinden het leuk om uit te leggen wat we doen tijdens de controle en kinderen zijn vaak nieuwsgierig om mee te kijken.

Controles tot 24 Weken

Vanaf de eerste controle kom je tot 24 weken zwangerschap om de 4 weken bij ons op controle. Tijdens deze momenten meten we je bloeddruk, beoordelen we de groei van de baby en beluisteren we het hartje. Deze controles zijn bedoeld om de gezondheid van jou en je baby te bewaken en eventuele complicaties vroegtijdig te identificeren.

Controles tussen 24 en 30 weken

Vanaf 24 weken kom je iedere 3 weken op controle. Deze afspraken lijken op de eerdere, maar nu wordt er ook meer aandacht besteed aan de voorbereiding op de bevalling. Het doel is om je zo goed mogelijk klaar te stomen voor de aanstaande bevalling en om de gezondheid van jou en je baby nauwlettend te volgen.

Controles van 30 tot 36 weken

Vanaf 30 weken kom je iedere 2 weken op controle. De focus ligt nu steeds meer op de naderende bevalling.

Controles van 36 weken tot de bevalling

Vanaf 36 weken kom je wekelijks op controle, tot de bevalling begint of totdat je met 42 weken door het ziekenhuis wordt overgenomen als je nog niet bent bevallen. Deze laatste reeks van afspraken is cruciaal voor het monitoren van tekenen van de bevalling en om ervoor te zorgen dat zowel jij als moeder als ook de baby gereed zijn voor de grote dag.

Echo’s

Standaard krijg je tijdens de zwangerschap de volgende echo’s aangeboden: een vroege echo bij 7 weken, een termijnecho bij 10 weken om de duur van je zwangerschap vast te stellen en twee medische echo’s bij 13 en 20 weken (niet verplicht). Hoewel een echo niet bij elke afspraak wordt gemaakt, zijn er situaties waarin dit wel gebeurt, bijvoorbeeld als de groei van de baby ongebruikelijk lijkt te zijn.

Medische echo bij 13 en 20 weken

Rond de 13e en 20e week kun je een medische echo laten maken. Deze uitgebreide echo onderzoekt of er eventuele grote lichamelijke afwijkingen bij de baby zichtbaar zijn. Het is uiteraard geen verplichting.

Pretecho

Naast de medische echo’s zijn er ook pretecho’s beschikbaar. Met een pretecho kun je op elk gewenst moment even ‘spieken’. Dus zelfs als je ervoor kiest om geen medische echo te laten maken, kun je altijd terecht voor een pretecho (op eigen kosten).

Geslachtsbepalings echo’s

Wil je graag ontdekken of je een zoon of dochter verwacht? Onze geslachtsbepalings echo’s zijn perfect om dat speciale moment met je familie en vrienden te delen. We helpen je graag met het onthullen van dat spannende geheim! De kosten voor een geslachtsbepalings echo worden niet door de verzekering vergoed en bedragen €53,-.

Gewone Pretecho

Soms wil je gewoon even een blik werpen op dat kleine wondertje in je buik. Onze standaard pretecho is ideaal voor deze momenten. Of het nu oma, je beste vriendin of je partner is die nieuwsgierig is, iedereen is van harte welkom. Ook een standaard ‘tussendoor’ echo is €56,-. 

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om een afspraak te maken voor een pretecho of als je nog vragen hebt. Wij zijn er om je te ondersteunen gedurende deze bijzondere reis!

error: Bescherme content.
nl_NLDutch