Verloskundigen Lelystad

Controles tijdens je zwangerschap

In verwachting

Dit is een opwindende en bijzondere periode in je leven, boordevol nieuwe avonturen en uitdagingen. Misschien moet je zelfs nog even wennen aan het idee? Dat is helemaal niet gek. Bij Verloskundigen Lelystad zijn we enthousiast om je te begeleiden gedurende deze prachtige reis, vanaf de allereerste tekenen van je zwangerschap tot aan de verwelkoming van je kostbare kindje. Wij bieden niet alleen professionele zorg, maar ook een warme, persoonlijke aanpak. Hieronder vind je informatie over de frequentie van de controles gedurende je zwangerschap.

7 weken – Extra vroege echo (15 minuten)

Wij begrijpen dat je graag vroeg in de zwangerschap wil weten of het goed gaat met je baby. Daarom bieden wij standaard een vroege echo aan bij 7 weken. Als je ooit een miskraam hebt gehad of op dit moment bloedverlies hebt, wordt de echo vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Is dit niet het geval? Dan vergoeden wij de vroege echo voor jou vanuit onze verloskundigenpraktijk.

10 weken – Echo om uitgerekende datum te bepalen (15 minuten)

Kort na de vroege echo krijg je een tweede echo. Bij deze echo wordt gekeken of het goed gaat met de baby en bepalen we de definitieve uitgerekende datum. 

10 weken – Intake bij de verloskundige (60 minuten)

Tijdens de intake kom je bij één van de verloskundigen en worden er vragen over je gezondheid gesteld en krijg je informatie over de begeleiding in de zwangerschap. Het is handig als je met je partner samen komt, maar het is geen probleem wanneer dit niet lukt. De vragen over jouw (schoon)familie en partner kunnen ook worden nagevraagd op een later moment. 

13 weken – Indien gewenst: medische echo (60 minuten)

Wanneer je dit wenst, kun je bij deze termijn een echo laten maken die de lichamelijke ontwikkeling van de baby nagaat.

14 weken – Controle verloskundige (20 minuten)

Controle bij de verloskundige: o.a. kraamzorg regelen wordt besproken. 

15 weken – Indien gewenst: geslachtsbepalingsecho (30 minuten)

Vanaf 15 weken kun je een geslachtsbepalingsecho laten maken om na te gaan of je zwanger bent van een jongen of meisje! Dit is natuurlijk niet verplicht.

18-20 weken: Controle verloskundige (20 minuten)

Je krijgt een standaard controle bij de verloskundige: bloeddruk meten, uitwendig onderzoek en daarnaast het hartje luisteren.

20 weken: Indien gewenst: een medische echo (30 minuten)

Je kunt bij 20 weken een echo laten maken die de ontwikkeling van jouw baby nagaat.

24 weken: Controle verloskundige (20 minuten)

Bij 24 weken doen we de standaard controles en geven je informatie over welke signalen je kunt herkennen als je een hoge bloeddruk zou krijgen in je zwangerschap. Zo weet je precies wanneer je ons moet bellen.

27 weken: Controle verloskundige (20 minuten)

Bij 27 weken doen we de standaard controles en geven je informatie over het bewegingspatroon van de baby en wanneer dit te weinig zou zijn. Zo weet je precies wanneer je ons moet bellen. Ook vertellen we je dat je nu bloed kunt prikken om je ijzergehalte te bepalen en wanneer je rhesus negatief bent om te kijken of er antistoffen in je bloed aanwezig zijn. Soms is het nodig om een suikertest te doen in de zwangerschap, dit is tussen 24-28 weken en kan gecombineerd worden met het bloedprikken voor je ijzergehalte. Je kunt bij 27 weken dus beide testen laten uitvoeren, waaraan wij je zullen helpen herinneren.

30 weken: Controle verloskundige (20 minuten)

Bij 30 weken doen we de standaard controles en krijg je de uitslag van het bloedprikken en op indicatie (als je rhesus D negatief bent en de baby rhesus D positief is) een prik. Als je ijzer te laag is, kunnen we je ijzermedicijnen voorschrijven.

30 weken: Groei echo (30 minuten)

Wanneer dit medisch noodzakelijk is, krijg je bij 30 weken de eerste groei echo.

32 weken: Groei echo

Wanneer dit medisch noodzakelijk is, krijg je bij 32 weken de tweede groei echo. 

34-35 weken: Controle verloskundige + geboorteplan en voorlichting bevalling (30 minuten)

Als je 34 of 35 weken zwanger bent, doen we de standaard controles en bespreken we wanneer je weet dat de bevalling is begonnen en wat je allemaal moet regelen van tevoren. Als je een bevalplan hebt gemaakt, kunnen we die tijdens dit gesprek samen doornemen om ervoor te zorgen dat jouw wensen bij iedereen duidelijk zijn. 

35 weken: Liggingsecho (15 minuten)

Om zeker te weten dat de baby met het hoofdje naar beneden ligt en niet per ongeluk met de billen, krijg je een echo voor de ligging bij 35 weken. Wanneer dit nodig is, zal ook een laatste keer de groei van de baby worden gemeten. 

36-37 weken: Controle bij verloskundige (20 minuten)

Vanaf 36 weken kom je iedere week bij ons op het spreekuur en doen we standaard controles. Zo leer je alle verloskundigen nog beter kennen in het laatste stuk voor de bevalling en kunnen we een vertrouwensband opbouwen. 

37 weken: Controle verloskundige (20 minuten)

We doen de standaard controles en controleren extra of de baby goed is ingedaald.

38 weken: Controle verloskundige (20 minuten)

We doen de standaard controles en controleren extra of de baby goed is ingedaald.

39 weken: Controle verloskundige (20 minuten)

We doen de standaard controles en controleren extra of de baby goed is ingedaald.

40 weken: Controle verloskundige (30 minuten)

We doen de standaard controles, voelen naar de indaling en geven je  informatie over de komende 2 weken. Zo zullen we je vertellen dat je de mogelijkheid hebt om te strippen, als de bevalling nog niet spontaan is begonnen. Hierdoor krijg je de meeste kans op een spontane bevalling en proberen we een inleiding van de bevalling in het ziekenhuis te voorkomen. 

41 weken: Controle verloskundige (20 minuten)

We doen de standaard controle, voelen naar de indaling en als je graag gestript wil worden kunnen we dat tijdens deze controle doen. Ook zul je deze week alvast kennismaken met de gynaecoloog in het ziekenhuis, voor het geval je bij 42 weken nog niet bent bevallen. Het is de laatste controle bij ons in de verloskundigenpraktijk: de volgende keer dat je ons ziet is tijdens de kraamweek als de baby is geboren!

Echo’s

Standaard krijg je tijdens de zwangerschap de volgende echo’s aangeboden: een vroege echo bij 7 weken, een termijnecho bij 10 weken om de duur van je zwangerschap vast te stellen en twee medische echo’s bij 13 en 20 weken (niet verplicht). Hoewel een echo niet bij elke afspraak wordt gemaakt, zijn er situaties waarin dit wel gebeurt, bijvoorbeeld als de groei van de baby ongebruikelijk lijkt te zijn.

Medische echo bij 13 en 20 weken

Rond de 13e en 20e week kun je een medische echo laten maken. Deze uitgebreide echo onderzoekt of er eventuele grote lichamelijke afwijkingen bij de baby zichtbaar zijn. Het is uiteraard geen verplichting.

Pretecho

Naast de medische echo’s zijn er ook pretecho’s beschikbaar. Met een pretecho kun je op elk gewenst moment even ‘spieken’. Dus zelfs als je ervoor kiest om geen medische echo te laten maken, kun je altijd terecht voor een pretecho (op eigen kosten).

Geslachtsbepalings echo’s

Wil je graag ontdekken of je een zoon of dochter verwacht? Onze geslachtsbepalings echo’s zijn perfect om dat speciale moment met je familie en vrienden te delen. We helpen je graag met het onthullen van dat spannende geheim! De kosten voor een geslachtsbepalings echo worden niet door de verzekering vergoed en bedragen €56,-.

Gewone Pretecho

Soms wil je gewoon even een blik werpen op dat kleine wondertje in je buik. Onze standaard pretecho is ideaal voor deze momenten. Of het nu oma, je beste vriendin of je partner is die nieuwsgierig is, iedereen is van harte welkom. Ook een standaard ‘tussendoor’ echo is €56,-. 

Aarzel niet om contact met ons op te nemen om een afspraak te maken voor een pretecho of als je nog vragen hebt.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch