Verloskundigen Lelystad

Bevallingschecklist

Pregnant woman packing bag for maternity hospital, making notes, checking list in diary. Expectant mother with suitcase of baby clothes and necessities preparing for newborn birth during pregnancy.

Wat moet je regelen voor de bevalling?

De bevalling is een spannende en emotionele gebeurtenis die een goede voorbereiding vereist. Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, hebben we een uitgebreide checklist samengesteld met alle noodzakelijke stappen. Hier is hoe je je optimaal kunt voorbereiden op de grote dag:

1. Informatie en cursussen

Lees je in over de verschillende stadia van de bevalling en wat je kunt verwachten. Overweeg het volgen van een zwangerschapscursus om je nog beter voor te bereiden. Voor meer informatie over het verloop van de bevalling, klik hier. Als je wilt weten welke zwangerschapscursussen beschikbaar zijn, klik dan hier.

2. Spoednummer opslaan

Noteer het spoednummer van ons in je telefoon en ook in de telefoon van je partner. Sla deze op als ‘Verloskundigen Lelystad’ zodat je ons snel kunt bereiken zodra de bevalling begint. Ons nummer is 06 306 05 201.

3. Ziekenhuis inschrijven

Als je van plan bent om in een ziekenhuis of geboortecentrum te bevallen, zorg dan dat je rond week 36 van je zwangerschap ingeschreven staat. Dit voorkomt onnodige stress en vertraging op de dag van de bevalling.

4. Zorgverzekering

Controleer de voorwaarden van je zorgverzekering, vooral als je van plan bent om in een geboortehuis te bevallen. Dit helpt om onverwachte kosten te voorkomen.

5. Geboorteplan

Vanaf week 36 is het raadzaam om je geboorteplan altijd bij je te hebben. Dit is vooral handig als je onverwachts in het ziekenhuis belandt. Je kunt je geboortewensen delen met de verloskundige in het ziekenhuis door het geboorteplan in je ziekenhuistas te stoppen.

6. Ziekenhuistas

Zorg dat je ziekenhuistas vanaf week 36 klaarstaat. Hierin stop je essentiële items zoals kleding voor de baby (maat 50 en 56), een comfortabel shirt voor jezelf, ondergoed, tandenborstel, borstel, opladers voor de telefoon en legitimatiebewijzen.

7. Route naar het ziekenhuis

Als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen, zorg dan dat je de route en de geschatte reistijd kent. Het is een goed idee om deze route al een keer te rijden voordat de bevalling begint.

8. Volle autotank

Houd de tank van je auto vol vanaf week 36. Dit zorgt ervoor dat je op elk moment klaar bent om naar het ziekenhuis te gaan.

9. Opladen mobiel

Zorg dat je telefoons zijn opgeladen en dat je belangrijke telefoonnummers, zoals die van de verloskundige en kraamzorg, bij de hand hebt.

10. Muntgeld

Soms heb je een muntstuk van 1 of 2 euro nodig voor een rolstoel in het ziekenhuis. Zorg dat je deze muntjes vanaf week 36 in de auto hebt liggen.

11. Identiteitsdocumenten

Stop belangrijke documenten zoals identificatie en verzekeringsinformatie in je ziekenhuistas.

12. Verlichting ‘s nachts

Als je ‘s nachts bevalt, zorg dan dat er een lampje aan is in huis zodat wij je gemakkelijk kunnen vinden, vooral in spoedsituaties.

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker voor de bevalling. Door deze checklist te volgen, kun je veelvoorkomende stressfactoren wegnemen en je volledig concentreren op de bevalling.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch