Verloskundigen Lelystad

Maak je persoonlijke geboorteplan

Geboorteplan maken: wat zijn jullie wensen rond de bevalling

In een geboorteplan kunnen jullie de wensen rond de bevalling opschrijven als jullie dit prettig vinden. Het kan helpen bij de voorbereidingen voor de bevalling, omdat jullie de verwachtingen die jullie hebben uitspreken naar elkaar, ons als verloskundigen en eventuele andere zorgverleners.

Het schrijven van een geboorteplan

Voor het maken van een geboorteplan is het verstandig om samen met je partner te ontdekken wat jullie belangrijk vinden: hoe willen jullie begeleid worden, hoe dient er met jullie worden omgegaan en wat zijn jullie wensen en ideeën? Een plan rond je bevalling is bedoeld als communicatiemiddel naar elkaar toe en naar jullie zorgverleners, zodat jullie elkaar goed begrijpen. Zo kan er tijdens de bevalling beter worden samengewerkt en het helpt om vertrouwen te hebben in elkaar.

Voordelen van een geboorteplan

Zwangeren en hun partner met een geboorteplan blijken beter op een bevalling terug te kijken. Uit onderzoek blijkt dat stellen de bevalling positiever ervaren, omdat ze door het maken van een plan betrokken zijn geweest bij het nemen van beslissingen. Ook als er medische ingrepen nodig zijn en de bevalling anders verloopt dat verwacht, kijken stellen over het algemeen goed terug op een bevalling.

Soms kun je een beslissing niet zelf nemen. Vertrouw dan altijd op je partner en je zorgverleners en blijf flexibel ten aanzien van het verloop van je bevalling. Het is goed om steeds rekening te houden met het onverwachte.

Jullie plan bespreken

Samen met jullie verloskundige bij Verloskundigen Lelystad bespreken jullie het geboorteplan van tevoren. Hiervoor plannen we tussen week 32 en week 35 van de zwangerschap een langere afspraak. Samen zullen we jullie wensen bespreken. Soms komen er in dit gesprek nog aanvullingen op het plan of pas je nog wat aan. Zo komen we samen tot jullie ‘definitieve’ versie van het plan.

Hieronder vind je een uitgebreide geboorteplan. Vul het in zodat we deze later samen kunnen doornemen.

Maak hieronder je geboorteplan

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Op welke plek wil je het liefst bevallen?
Wanneer er geen risico's zijn voor de bevalling, zijn alle drie de opties mogelijk. Indien er voor jouw bevalling wel een verhoogd risico is op het e.e.a. (zoals bij een verhoogd BMI of veel bloedverlies de vorige bevalling) hoor je dit van ons en bespreken we de opties die er voor jou zijn.
Wie wil je naast de verloskundige bij de bevalling hebben?
Bij een niet medische bevalling kun je ervoor kiezen om naast een partner iemand extra mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat in spoedgevallen enkel de partner op de kamer mag blijven, ook in een thuissituatie.
Wat is voor jou belangrijk tijdens de bevalling?
Van wie wil je emotionele ondersteuning?
Denk bijv aan wel of geen humor, hardop denken door de verloskundige om jou mee te nemen in wat er gebeurt of liever niet, zeggen waar het op staat of liever niet.
Welke houdingen lijken je of vond je fijn tijdens de weeën?
Welke houdingen lijken je of vond je fijn tijdens het persen?
Persen in rugligging maakt dat het sacrum (stuitje) naar binnen kantelt, waardoor de baby minder ruimte heeft om geboren te worden. Wij zullen dus altijd aanmoedigen om niet in rugligging te bevallen. In sommige spoedgevallen kan het wel nodig zijn om in rugligging te bevallen, dit zullen we altijd met je bespreken.
Hoe wil je ondersteund worden in je bevalhoudingen?
Wij zullen altijd bij starten met persen aan je vragen om te doen wat je lichaam je ingeeft. Na een aantal persweeën kijken we of de baby mooi naar beneden zakt met persen. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat wij aanwijzingen geven voor het persen om jou en de baby te helpen.
Wil je de geboorte zelf zien/meekrijgen?
Als je de baby wil aanpakken, helpen wij je hier altijd mee. Als je invult 'verloskundige' betekent dit dat je zelf de baby niet wil aanpakken, maar dat wij dit alleen doen.
Meten van vordering houdt o.a. in de ontsluiting bijhouden tijdens de weeën, maar ook dat we bij het persen tussendoor vertellen hoe het gaat. Bij een eerste bevalling meten we om de aantal uren de ontsluiting, zodat we een beeld hebben van hoe de bevalling vordert. Bij een tweede of meer bevalling zullen we dit minder vaak doen.
In deze regio heb je de keuze uit een ruggenprik of remifentanil (pompje met morfine-achtige stof)
Wie wil je bij je hebben in de operatiekamer?
Standaard laten wij de navelstreng 3 minuten uitkloppen, zodat de laatste voedingsstoffen naar de baby gaan. Enkel bij spoed is het noodzakelijk om direct af te navelen, omdat wij anders geen ruimte hebben om te handelen. We zullen dit altijd communiceren als dit nodig is.
Een lotusgeboorte houdt in dat de navelstreng pas wordt doorgeknipt als de placenta geboren is. Dit is mogelijk als er voldoende lengte van de navelstreng is. Bij een korte navelstreng, is het niet mogelijk de placenta geboren te laten worden zonder eerst de navelstreng door te knippen.
Wij dienen niet standaard syntocinon toe bij de geboorte van de placenta. De enige situatie waarin wij syntocinon toedienen, is ter voorkoming van ruim bloedverlies of een vastzittende placenta. In deze situaties bestaat namelijk het risico dat je na de bevalling naar de operatiekamers moet, tenzij wij een prikje geven met syntocinon. Met dit prikje kunnen we soms voorkomen dat je naar de operatiekamers moet.
Er is een maximale tijdsduur voor het afwachten tot de placenta geboren is. Na deze tijd blijkt uit onderzoek dat de risico's groter worden als de placenta nog niet geboren is en moeten we verwijzen naar het ziekenhuis. We hebben daarentegen wel voldoende tijd 30-45 minuten om de placenta geboren te laten worden en kunnen (mits niet teveel bloedverlies) hier ook de tijd voor nemen.
Wat wil je met de placenta doen?
Hoe bereid je je voor op borstvoeding als je dit wil geven?
Als je borstvoeding wil geven, adviseren we om voor de bevalling al te zorgen voor een borstkolf. De ervaring leert dat je de kolf vaker wel nodig hebt, dan niet. Als je in de avond of nacht bevalt en het is erna weekend, kun je lastig aan een kolf komen. Dit is niet handig, omdat de borstvoeding de eerste dagen nog niet maximaal op gang is en de baby dan soms kunstvoeding erbij nodig heeft.
Welke alternatieven overweeg je voor borstvoeding?
Wanneer je video wenst tijdens je bevalling, dien je altijd aan de verloskundige en kraamverzorgende te vragen of zij hier toestemming voor geven. Indien een verloskundige hier akkoord mee gaat, geldt wel dat er alleen gefilmd mag worden zolang er geen spoed is. Bij spoedsituaties dient de video direct gestopt te worden.
Van welke fases wil je beelden?
Denk aan een eerdere traumatische ervaring of ervaringen die niet prettig voor je waren een vorige keer.

error: Beschermde content.
nl_NLDutch