- 085 40 19 095 (aanmelden + niet dringende vragen)
- 06 53 65 91 91 (spoed, bevalling)
Serotiniteit
40 weken en nog niet bevallen
Nu je je uitgerekende datum voorbij bent, kan het spannend zijn om te bedenken wat er verder gebeurt. Veel vrouwen voelen zich ongeduldig, maar het is belangrijk te weten dat het volledig veilig is om tot 42 weken af te wachten op een natuurlijke bevalling. Zolang jij en je baby het goed doen en de controles in orde zijn, is er geen reden om direct in te grijpen. Je lichaam weet wat het moet doen, zelfs als dat iets langer duurt dan verwacht.
Het is volkomen normaal om tot 42 weken zwanger te zijn
Veel baby’s laten zich pas tussen de 41 en 42 weken zien. Het is dan ook volkomen normaal dat je nog niet bent bevallen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om iets te willen doen zodra je de 40 weken gepasseerd bent, is afwachten zonder medische ingreep tot 42 weken een veilige keuze. Je baby heeft soms wat extra tijd nodig, en dat is helemaal prima. Tot 42 weken is er een grote kans dat je lichaam zelf de bevalling op gang brengt.
Strippen: Een natuurlijke manier om de bevalling te stimuleren
Als je graag de bevalling een zetje wilt geven, is strippen een effectieve en natuurlijke methode. Strippen houdt in dat we met een inwendig onderzoek gaan voelen of je ontsluiting hebt en als dit zo is, kunnen we de vliezen een beetje loswoelen van de baarmoedermond. Dit kan ervoor zorgen dat er hormonen vrijkomen die de weeën op gang brengen. Het is niet hetzelfde als het breken van de vliezen. Zonder ontsluiting is het niet mogelijk om te strippen, maar kan twee dagen later nog eens een poging worden gedaan. Strippen is een veilige optie die vaak binnen 24 uur werkt. Als het niet meteen resultaat heeft, kunnen we na een dag pauze opnieuw strippen. Dit kunnen we maximaal drie tot vier keer doen, afhankelijk van hoe je lichaam reageert. Op deze manier proberen we de bevalling op een zachte, natuurlijke manier te stimuleren zonder medische ingrepen.
Wachten tot 42 weken is veilig en verantwoord
Zolang de controles goed blijven, is het volkomen veilig om tot 42 weken te wachten. In deze tijd is de kans nog steeds groot dat de bevalling vanzelf begint, ook als je al 41 weken en 5 dagen zwanger bent. Hoewel het ziekenhuis soms voorstelt om eerder in te leiden, hoef je hier niet mee akkoord te gaan. In veel gevallen is het goed om je lichaam de kans te geven om op een natuurlijke manier te bevallen, omdat dit verschillende voordelen heeft ten opzichte van een inleiding.
Wat gebeurt er bij een inleiding bij 42 weken?
Als de bevalling met 42 weken nog niet is begonnen, gaan we de bevalling inleiden. Dit is nodig omdat de kwaliteit van de placenta na 42 weken wel begint af te nemen. De placenta voorziet je baby van zuurstof en voedingsstoffen en als deze minder goed werkt, kunnen er risico’s ontstaan. Om de gezondheid van je baby te waarborgen, plannen we na 42 weken een inleiding. Voor 42 weken is dit risico er niet en kun je dus veilig afwachten.
Een inleiding kan op verschillende manieren worden gestart. Soms wordt er direct begonnen met weeënopwekkers, maar het kan ook nodig zijn om eerst een ballonnetje te plaatsen om de baarmoedermond zacht te maken en een beetje open te krijgen. Het ballonnetje wordt vaak geplaatst voordat je 42 weken zwanger bent, zodat de inleiding op de dag gepland kan worden dat je 42 weken zwanger bent. Let wel op: zodra het ballonnetje is geplaatst, neemt het ziekenhuis de zorg over en zul je ook daar bevallen. Het is goed om te weten dat als je zo lang mogelijk wilt wachten op een natuurlijke bevalling, het verstandig is om geen ballon te laten plaatsen vóór 41 weken en 5 of 6 dagen, zodat je die laatste dagen nog de kans krijgt om spontaan te bevallen.
De serotiniteit-controle: Voorbereiding op een mogelijke inleiding
Tussen de 41 en 42 weken plannen we samen een serotiniteit-controle in het ziekenhuis. Tijdens deze controle bekijken we de gezondheid van jou en je baby nog eens extra goed. Ook bespreken we de mogelijke inleiding, zodat je goed voorbereid bent mocht je na 42 weken nog niet bevallen zijn.
Let op: Het ziekenhuis kan tijdens deze controle soms voorstellen om al vóór 42 weken te gaan inleiden. Vaak wordt hier licht over gesproken, alsof het een standaardprocedure is, maar er is steeds meer onderzoek dat uitwijst dat een natuurlijke bevalling veel voordelen heeft boven een inleiding. Hoewel een inleiding soms noodzakelijk is bij medische risico’s, kan onnodig inleiden ervoor zorgen dat de bevalling langer duurt en kan deze zwaarder zijn voor zowel moeder als baby.
De voordelen van een natuurlijke bevalling ten opzichte van een inleiding
- Langzame opbouw van de weeën:
Bij een natuurlijke bevalling beginnen de weeën meestal langzaam en bouwen ze geleidelijk op. Dit geeft je baby de tijd om te wennen aan de geboorte. Bij een inleiding kunnen de weeën plotseling veel heftiger zijn, waardoor je baby minder tijd heeft om zich aan te passen.
- Minder medische ingrepen:
Bij een natuurlijke bevalling is de kans op ingrepen zoals een vacuümverlossing, keizersnede of het zetten van een knip kleiner. Dit komt omdat je lichaam de weeën in zijn eigen tempo reguleert, en dit zorgt vaak voor een soepelere bevalling.
- Eigen pijnstilling:
Bij een natuurlijke bevalling maakt je lichaam zelf pijnstillende hormonen aan, zoals endorfines. Dit kan de bevalling draaglijker maken en helpt je om op een natuurlijke manier met de pijn om te gaan. Bij een inleiding komen de weeën vaak veel sneller en heftiger op gang, waardoor je vaker gebruik moet maken van extra pijnstilling, zoals een ruggenprik.
- Kleinere kans op complicaties:
Omdat een natuurlijke bevalling geleidelijk verloopt, is er minder kans op complicaties zoals een verhoogde hartslag van de baby of noodzaak tot spoedmaatregelen. Bij een inleiding, zeker als de weeën kunstmatig worden opgewekt, kunnen er eerder complicaties optreden.
Ons advies: Vertrouw op de kracht van je lichaam
Zolang de controles goed blijven, is het veilig en verantwoord om tot 42 weken te wachten op een natuurlijke bevalling. Je lichaam is gemaakt om deze taak te volbrengen, en in veel gevallen komt de bevalling spontaan op gang. We staan voor je klaar om je gedurende deze laatste fase te ondersteunen en te begeleiden.
Als je vragen hebt of twijfels, neem gerust contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat jij en je baby de beste zorg krijgen. Je bent bijna daar – nog heel even geduld, en voor je het weet, heb je je kleintje in je armen!