Verloskundigen Lelystad

Een vlotte start in de kraamweek

Regelzaken

De kraamweek is een unieke en vaak drukke periode en er zijn enkele belangrijke zaken die jullie moeten regelen en waar jullie van op de hoogte moeten zijn. Hier volgen enkele van deze regelingen en deadlines om in gedachten te houden:

1. Geboorteaangifte

Binnen drie dagen na de geboorte van jullie kindje moeten jullie aangifte doen bij de gemeente waar de geboorte heeft plaatsgevonden. Dit is een essentiële administratieve stap die jullie zelf moeten regelen. Zorg ervoor dat jullie de benodigde documenten bij de hand hebben, zoals identiteitsbewijzen en geboortebewijs. Soms kun je de geboorteaangifte digitaal doen, dit is per gemeente verschillend. Is jullie kindje in het weekend geboren? Het weekend telt als 1 werkdag.

2. Erkenning

Indien jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, is het van belang om mogelijk de erkenning van jullie kindje te regelen. Dit kan voor of na de geboorte plaatsvinden, maar het is belangrijk om dit op tijd in orde te maken.

3. Zorgverzekering

Vergeet niet om jullie pasgeboren baby toe te voegen aan jullie zorgverzekering. Dit kan meestal binnen enkele maanden na de geboorte worden gedaan, maar het is verstandig om dit niet uit te stellen. Raadpleeg jullie zorgverzekeraar voor specifieke instructies en deadlines. Om aan te kunnen melden bij de zorgverzekering, heb je eerst de BSN van jullie kindje nodig en die ontvang je enkele dagen na de geboorte per post.

4. Hielprik en gehoortest

De hielprik en gehoortest worden uitgevoerd door het consultatiebureau (JGZ). De kraamzorg kan jullie helpen met de aanmelding als jullie gebruik willen maken van deze screening (het is niet verplicht namelijk).

5. Intake consultatiebureau

Binnen de eerste tien dagen na de geboorte zal de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) thuis langskomen (of bij een tweede kindje telefonisch) voor de intake. Zij nemen de zorg over voor jullie kindje zodra de kraamweek wordt afgesloten door ons als verloskundigen.

Hoewel de kraamweek een drukke tijd kan zijn, is het van cruciaal belang om deze regelingen tijdig in orde te maken. Als jullie vragen hebben of assistentie nodig hebben bij het regelen van deze zaken, aarzel dan niet om contact op te nemen met jullie verloskundige, kraamverzorgende of andere zorgverleners. Zij staan klaar om jullie te begeleiden tijdens deze bijzondere periode.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch