Verloskundigen Lelystad

Verloop van de bevalling

bevalling

De bevalling: wat kun je verwachten?

De geboorte van je kind is een van de meest ingrijpende momenten in het leven van een vrouw. Bij Verloskundigen Lelystad stellen we jouw veiligheid en welzijn voorop. Elke bevalling is uniek en daarom bieden we persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Laten we eens in detail bekijken wat je kunt verwachten tijdens het bevallingsproces.

Het begin: weeën en/of gebroken vliezen

De meeste bevallingen beginnen met weeën. Deze weeën kunnen variëren van mild tot intens en voelen als krampen in je onderbuik. Soms start de bevalling met het breken van de vliezen. Dit markeert het begin van de bevalling.

De ontsluitingsfase: van 0 naar 10 centimeter

Tijdens de ontsluitingsfase wordt de baarmoedermond zachter en kleiner, uiteindelijk opent deze zich volledig (tot 10 centimeter). De weeën worden sterker en regelmatiger. We begeleiden je door deze fase.

  • Weeën zijn in het begin mogelijk onregelmatig, met langere pauzes ertussen.
  • Bij een eerste bevalling verwachten we volledige ontsluiting als je twee uur lang regelmatige weeën hebt, met tussenpozen van 3-4 minuten en een duur van ongeveer een minuut. Voor vrouwen die eerder zijn bevallen, verloopt deze fase meestal sneller.

De persfase: welkom, Baby!

Bij volledige ontsluiting, 10 centimeter, begint de persfase. We controleren of de baby klaar is om geboren te worden en als dat zo is, kun je beginnen met persen. Dit kan in het begin wat onwennig zijn, maar we begeleiden je hierin. De duur van de persfase varieert.

Navelstreng en placenta

Na de geboorte wachten we even voordat we de navelstreng doorknippen, zodat de baby nog de nodige voedingsstoffen krijgt van de placenta. De placenta volgt daarna in zijn eigen tempo.

En als het anders loopt?

Hoewel we streven naar een vlotte en natuurlijke bevalling, begrijpen we dat bevallingen soms anders verlopen dan verwacht. We hebben altijd medische hulpmiddelen bij ons voor het geval dat. Spoedeisende situaties zijn zeldzaam, maar als ze zich voordoen, zijn we goed voorbereid om de juiste stappen te nemen en indien nodig samen te werken met de gynaecoloog.

We hopen dat deze informatie je helpt om een beter begrip te krijgen van het bevallingsproces. Onthoud dat elke bevalling uniek is en dat we er zijn om je te ondersteunen, ongeacht hoe jouw reis verloopt. Als je vragen hebt of je je zorgen maakt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We zijn hier om jou en je baby veilig en met zorg te begeleiden op deze prachtige reis naar het moederschap.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch