Verloskundigen Lelystad

Voedingsadviezen en leefstijl

Tijdens jouw zwangerschap is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Jouw baby bouwt gedurende de hele zwangerschap op de voeding die jij binnenkrijgt. Het is niet nodig dat je extra veel gaat eten, maar het is wel essentieel om bewust gezond te eten. Gebruik onze tips om het risico op infecties tijdens jouw zwangerschap te voorkomen. Wil je toch meer weten? Gebruik dan een betrouwbare bron zoals www.deverloskundige.nl.

Toxoplasmose

Wanneer je tijdens de zwangerschap besmet raakt met de parasiet toxoplasma, kun je de infectieziekte toxoplasmose oplopen. De infectie toxoplasmose tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor jouw ongeboren kindje, vooral als je voor het eerst een infectie met deze parasiet doormaakt. Je kunt het risico op deze infectie verkleinen door groente en sla goed te wassen. Ook is het belangrijk dat je vlees en vis goed verhit tot minimaal 100 graden zodat het goed gaar is. Verder kun je ook toxoplasmose oplopen als je in aanraking komt met kattenpoep, bijvoorbeeld door het verschonen van een kattenbak of als je in de tuin bezig bent. Probeer daarom geen kattenbak te verschonen en niet te tuinieren, of draag in ieder geval handschoenen en was je handen grondig na afloop. 

Listeria

Een besmetting met de listeria bacterie kan grote gevolgen hebben voor het ongeboren kindje. Deze bacterie kan zorgen voor aangeboren afwijkingen bij de baby. Wil je het risico zoveel mogelijk beperken op deze besmetting? Kijk dan goed op de verpakking van kaas of deze gemaakt is van rauwe melk. Als er op de verpakking ‘au lait cru’ staat, mag je de kaas niet eten. Is de kaas gemaakt van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk? Dan kun je de kaas gewoon eten. Daarnaast mag je tijdens de zwangerschap geen rauwe vis of schaaldieren eten. Wil je een keer gerookte zalm of haring eten? Haal deze dan vers bij de visboer, maar eet deze niet uit een (vacuüm)verpakking van de supermarkt. Kant-en-klare salades zoals maaltijdsalades kunnen in sommige gevallen de bacterie listeria of toxoplasma bevatten. Het advies is daarom om een krop sla te kopen en deze goed te wassen, net als verse groente te kopen.  

Vitamine A

Wanneer je teveel vitamine A binnenkrijgt, kan dit voor aangeboren afwijkingen bij jullie ongeboren kindje zorgen. Eet daarom het liefst geen leverproducten of orgaanvlees.  Slik je multivitaminen? Let er dan op dat deze speciaal voor zwangeren zijn, omdat alleen dan de dosering vitamine A is aangepast.

Hoeveel vitamine A tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is het veilig om vitamine A in de aanbevolen dosering van 800 microgram per dag (2640 IE) te gebruiken. Volgens Lareb zijn er tot op heden geen schadelijke effecten waargenomen bij doses tot 3000 microgram of 10.000 IE per dag. 
 

Cafeïne en energydrank 

Een te hoge grote hoeveelheid cafeïne is mogelijk ook schadelijk voor het ongeboren kindje Daarom is het advies om per dag niet meer dan twee koppen koffie te drinken en geen enkele energydrank te drinken.

Alcohol

Alcohol wordt bij een volwassene na verloop van tijd afgebroken door de lever. Bij een ongeboren kindje is de lever nog niet genoeg ontwikkeld om alcohol af te kunnen breken. Wanneer je als zwangere dus alcohol drinkt, komt dezelfde hoeveelheid alcohol direct bij je baby. Alleen kan de baby de schadelijke stoffen niet filteren omdat de lever nog niet volledig functioneert. 

Gevolgen van alcohol in de zwangerschap

Alcohol heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen van je baby. De hersenschade die een baby oploopt in de buik, kan nooit meer teruggedraaid worden. Het gevolg van alcohol drinken tijdens de zwangerschap is dat een kindje op latere leeftijd een lager IQ heeft en dus problemen heeft met leren, maar ook vaak gedragsproblemen heeft. 

Foetaal Alcohol Syndroom

Wanneer een kind schade  heeft opgelopen door alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap, kan in het ergste geval het Foetaal Alcohol Syndroom ontstaan. Een kindje met FAS is te herkennen aan dat ze kleiner zijn dan andere kinderen, er bepaalde andere gezichtskenmerken zijn en dat er sprake is van hersenbeschadiging.

Advies: geen alcohol vanaf zwangerschapswens

Het advies is om al tijdens het stoppen met anticonceptie, geen alcohol meer te drinken. Dit advies wordt gegeven omdat juist in de eerste weken de organen van de baby worden aangelegd en je dan meestal nog niet weet dat je zwanger bent.  Meer informatie over de risico’s van alcohol tijdens de zwangerschap is terug te lezen op de website van STAP

Roken

Roken tijdens de zwangerschap vergroot de kans op complicaties. Dit betekent dat je baby gezondheidsrisico’s loopt. Zo is er meer kans op een vroeggeboorte, maar ook een grotere kans dat je placenta plots loslaat. Als de placenta loslaat in de zwangerschap, ontstaat er een inwendige bloeding en is de kans op overlijden van je baby groot. Daarnaast vergroot roken tijdens de zwangerschap het risico op aangeboren afwijkingen bij jouw baby zoals een open verhemelte, open ruggetje en klompvoetjes. Verder bestaat het risico dat de baby te licht is na de geboorte, waardoor je baby problemen zal hebben met zichzelf warm te houden en daardoor te weinig energie zal hebben (hypoglykemie). Ook vergroot roken het risico op longproblemen bij de baby en problemen met leren/studeren op latere leeftijd. Tot slot is het risico op overlijden door wiegendood twee keer zo groot bij baby’s die geboren zijn na een zwangerschap waarin gerookt werd.

Er is hulp

Misschien ben je erg geschrokken door het lezen van de ernstige gevolgen voor je baby als je rookt of alcohol drinkt. Wij begrijpen als verloskundigen heel goed dat het moeilijk is om te stoppen en dat het niet ligt aan jouw wilskracht. Juist omdat roken en alcohol drinken zulke grote risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van jouw baby, willen we je graag helpen. Heb je moeite met stoppen met roken of alcohol drinken? Maar wil je dit wel graag? Maak dan een afspraak met ons of de huisarts en we helpen je op weg. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. 
 

error: Bescherme content.
nl_NLDutch