Verloskundigen Lelystad

Verloskundigen Lelystad-20-weken-echo-1-1024x538

20 weken echo – Verloskundigen Lelystad

Als je 20 weken zwanger bent, kan er een echo gemaakt worden waarbij uitgebreid gekeken wordt naar alle organen van de baby. De echo kan ernstige aangeboren afwijkingen en minder ernstige afwijkingen opsporen. Er wordt o.a. gekeken of de rug en schedel gesloten zijn, er geen sprake is van een hazenlip of klompvoetjes. Tot slot controleren we de groei van de baby en de hoeveelheid vruchtwater. Deze echo is hoog betrouwbaar en er zitten geen risico’s aan verbonden voor jou als moeder of de baby.

 1. Een goede uitslag, is mijn baby dan helemaal gezond?
  De echo sluit niet 100% uit dat je kind een aandoening heeft, omdat niet alle aandoeningen voor de geboorte worden ontdekt. Realiseer je dus dat er altijd een kleine kans bestaat dat je kind toch een afwijking kan hebben, ook bij een goede uitslag van de echo.
 2. Een afwijkende uitslag
  Als er op de echo een afwijking wordt gevonden, weten we niet altijd of deze afwijking gevolgen heeft voor het kind. Daarom is vervolgonderzoek nodig.
  Je mag zelf kiezen of je vervolgonderzoek wil laten doen, dit is niet verplicht. De enige uitzondering hierop is als je zou beslissen om de zwangerschap af te breken o.b.v. de uitslag. In dit geval ben je wel verplicht om eerst vervolgonderzoek te doorlopen, om een definitieve diagnose te krijgen.
 3. Vervolgonderzoek

Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreide echo gemaakt door een gynaecoloog. Soms wordt ook een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek gedaan in een gespecialiseerd ziekenhuis.

 1. Risico’s vervolgonderzoek
  Bij een vruchtwaterpunctie is er een kleine kans op een miskraam, namelijk 1 op 1000. Wanneer je een vlokkentest laat uitvoeren, is dit risico 1 op 500.
 2. Afwijking bevestigd na vervolgonderzoek
  Als uit vervolgonderzoek blijkt dat je baby inderdaad een ernstige aandoening heeft, krijg je altijd een gesprek met één of meerdere artsen. Je wordt begeleidt in het maken van de keuze of je de zwangerschap wil uitdragen of afbreken.

Heb je vragen naar aanleiding van deze informatie? Je kunt meer informatie vinden op www.pns.nl maar je mag ons ook altijd bellen voor vragen.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch