Kun je zwanger zijn? Antwoorden op veelgestelde vragen over zwangerschapstesten.
Het doen van een zwangerschapstest kan spannend zijn, maar ook stressvol. Dat is vooral het geval als u niet zeker weet of u de resultaten moet vertrouwen. Weet wanneer en hoe je een zwangerschapstest thuis moet doen. En leer wat de mogelijke nadelen van thuis testen zijn.
Wanneer moet ik een zwangerschapstest doen?
Veel zwangerschapstests voor thuisgebruik beweren dat je al op de eerste dag van een gemiste menstruatie kunt zien of je zwanger bent. Sommige testen beweren zelfs dat je ze al voor die tijd kunt doen. Maar de resultaten van een zwangerschapstest zijn waarschijnlijk nauwkeuriger als u de test doet na de eerste dag van de gemiste menstruatie. Dat komt omdat kort nadat een bevruchte eicel zich aan het baarmoederslijmvlies heeft gehecht – een proces dat implantatie wordt genoemd – de placenta zich begint te vormen. De placenta maakt het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (HCG) aan. HCG kan worden gevonden in bloed en urine. HCG is alleen tijdens de zwangerschap in het lichaam aanwezig.
Een thuiszwangerschapstest controleert of er HCG in de urine zit. Tijdens een vroege zwangerschap stijgt de hoeveelheid HCG in bloed en urine snel – het verdubbelt elke 2 tot 3 dagen. Dat betekent dat als u een dag of twee na uw gemiste menstruatie wacht om de test te doen en u zwanger bent, het waarschijnlijker is dat de test HCG vindt en een positief resultaat geeft.
De timing van de ovulatie maakt een verschil in de nauwkeurigheid van een zwangerschapstest. En de ovulatie kan van maand tot maand verschillen. Een bevruchte eicel kan ook op verschillende momenten innestelen in de baarmoeder. Dat kan invloed hebben op het tijdstip waarop HCG wordt aangemaakt en wanneer het met een zwangerschapstest kan worden gevonden. Onregelmatige menstruatiecycli kunnen ook de resultaten van zwangerschapstesten beïnvloeden, omdat het dan moeilijk is om te bepalen wanneer een menstruatie moet beginnen.
Hoe gebruik ik een zwangerschapstest?
Bij de meeste zwangerschapstests voor thuisgebruik stopt u het uiteinde van de test in uw urinestraal, doopt u de test in een bakje urine of doet u enkele druppels urine op de test. Een paar minuten later verschijnt het resultaat. Vaak is dat een plus- of minteken, de woorden “ja” of “nee”, één of twee streepjes, of de woorden “zwanger” of “niet zwanger”.
Zorg ervoor dat je de testinstructies volgt voor hoe lang je moet wachten voordat je de resultaten controleert. Meestal is dat twee minuten of langer. De meeste testen hebben ook een controle-indicator. Dat is meestal een lijn of een ander symbool dat je kunt zien in het resultatenvenster. Als je die lijn of dat symbool niet ziet, dan werkt de test niet. Probeer het opnieuw met een andere test.
Sommige zwangerschapstesten zijn gevoeliger dan andere. Voor gevoeligere testen is minder HCG in de urine nodig om een positief resultaat te krijgen. Als je niet zeker weet welk type test je moet gebruiken, vraag het dan aan een apotheker.
Controleer altijd de vervaldatum van de test. Als die verstreken is, gebruik hem dan niet. Lees en volg de aanwijzingen voor de test zorgvuldig.
Hoe nauwkeurig zijn zwangerschapstests voor thuisgebruik?
Veel zwangerschapstesten voor thuisgebruik claimen 99% nauwkeurig te zijn. Maar thuistesten verschillen in hun vermogen om een zwangerschap te vinden bij mensen die onlangs een menstruatie hebben gemist. Als het resultaat van de test negatief is, maar u toch denkt dat u zwanger zou kunnen zijn, doe dan een week na de gemiste menstruatie nog een test of neem contact op met uw arts.
Kunnen medicijnen de testresultaten veranderen?
Vruchtbaarheidsmedicatie of andere medicijnen die HCG bevatten, kunnen de resultaten van de zwangerschapstest beïnvloeden. De meeste medicijnen, waaronder antibiotica en anticonceptiepillen, hebben echter geen invloed op de nauwkeurigheid van zwangerschapstesten.
Kan een positief resultaat verkeerd zijn?
Dat is zeldzaam. Maar het is mogelijk om een positief resultaat te krijgen van een zwangerschapstest terwijl je niet zwanger bent. Dit wordt een fout-positieve uitslag genoemd.
U kunt een fout-positieve test krijgen als u een zwangerschap hebt verloren kort nadat de bevruchte eicel zich aan het baarmoederslijmvlies heeft gehecht. U kunt ook een fout-positieve uitslag krijgen als u een zwangerschapstest doet kort nadat u een vruchtbaarheidsmedicijn heeft gebruikt dat HCG bevat. Problemen met de eierstokken en de menopauze kunnen ook leiden tot een fout-positief testresultaat.
Kan een negatief resultaat verkeerd zijn?
Het is mogelijk om een negatief resultaat te krijgen van een zwangerschapstest als je zwanger bent. Dit staat bekend als fout-negatief. Je kunt een fout-negatieve uitslag krijgen als je:
- Doe de test te vroeg. Hoe vroeger je een zwangerschapstest doet, hoe moeilijker het is om HCG te vinden. Voor de meest nauwkeurige resultaten doet u een zwangerschapstest na de eerste dag van een gemiste menstruatie.
- Testresultaten te vroeg controleren. Stel een timer in die afgaat op het moment dat je volgens de instructies het resultaat moet controleren. Controleer de test pas als die tijd voorbij is.
- Doe de test later op de dag. Voor de meest nauwkeurige resultaten doe je de test direct nadat je ‘s ochtends bent opgestaan. Dan is je urine het meest geconcentreerd, waardoor HCG makkelijker te vinden is.
Wat gebeurt er nu?
Overweeg op basis van de testresultaten de volgende stappen:
- Je zwangerschapstest is positief of je hebt een paar zwangerschapstesten gedaan met wisselende resultaten. Maak een afspraak met Verloskundigen Lelystad. Misschien heb je een bloedtest of echo nodig om de zwangerschap te bevestigen. Hoe eerder de zwangerschap bevestigd is, hoe eerder de prenatale zorg kan beginnen.
- Je zwangerschapstest is negatief. Als je menstruatie uitblijft, doe de test dan over een paar dagen of over een week opnieuw. Het is vooral belangrijk om dit te doen als je de test voor of vlak na een gemiste menstruatie hebt gedaan.
Verloskundigen Lelystad