Verloskundigen Lelystad

Verloskundigen Lelystad-innesteling-2-1024x538

Innesteling: wat voel je bij een innesteling? – Verloskundigen Lelystad

Wat zijn de tekenen dat de innesteling heeft plaatsgevonden?

Innesteling is een essentieel vroeg stadium in de conceptie wanneer cellen zich vasthechten aan de baarmoederwand. Tekenen van innesteling zijn bloeding, krampen, afscheiding en gevoelige borsten. Dit kunnen vroege tekenen van zwangerschap zijn.

Wat is innesteling?

We weten niet of we Hollywood of de valse realiteit van sociale media de schuld moeten geven, maar de uitdrukking “zwanger worden” wordt rondgebazuind alsof het een eenvoudig eenstapsproces is. Maar er zijn een heleboel kleine, verbazingwekkende dingen die in je lichaam moeten gebeuren om tot een zwangerschap te leiden.

Nadat het sperma en de eicel zijn samengekomen (bevruchting), beginnen de gecombineerde cellen zich vrij snel te vermenigvuldigen en verplaatsen ze zich via een van je eileiders naar je baarmoeder. Dit cluster van snelgroeiende cellen wordt een blastocyste genoemd.

Eenmaal in je baarmoeder moet dit bundeltje cellen zich vasthechten in je baarmoederwand. Deze stap – de innesteling – zorgt voor een stijging van al die leuke zwangerschapshormonen (oestrogeen, progesteron en hCG, of humaan choriongonadotrofine).

Als er geen innesteling plaatsvindt, wordt je baarmoederslijmvlies afgestoten tijdens je maandelijkse menstruatie – een teleurstelling als je probeert zwanger te worden, maar een herinnering dat je lichaam zich waarschijnlijk voorbereidt op een nieuwe poging.

Maar als er wel een innesteling plaatsvindt, zorgen je hormonen – soms lastig, maar ze doen hun werk – ervoor dat de placenta en het embryo (je toekomstige baby) zich ontwikkelen en dat je baarmoederslijmvlies op zijn plaats blijft en je zwangerschap ondersteunt.

Innesteling vindt plaats tussen de 6 en 12 dagen na je ovulatie. Meestal gebeurt dit 8 tot 9 dagen na de bevruchting. De exacte datum van de innesteling kan dus afhangen van wanneer je ovulatie heeft plaatsgevonden en of de bevruchting vroeg of laat in het ovulatievenster heeft plaatsgevonden.

Als je hoopt zwanger te worden, is het normaal dat je je heel bewust bent van je lichaam en elke verandering opmerkt, hoe klein ook.

Ervan uitgaan dat het ontbreken van symptomen betekent dat je niet zwanger bent? Niet zo snel. Houd er rekening mee dat de meesten helemaal geen tekenen van conceptie of innesteling ervaren – en toch zwanger zijn! – hoewel sommigen wel tekenen van innesteling ervaren.

Laten we eens kijken naar enkele symptomen die je zou kunnen opmerken als er een innesteling heeft plaatsgevonden, maar houd onze kleine disclaimer in gedachten:

Mogelijke tekenen van innesteling

Innestelingsbloeding

Het is een beetje onduidelijk hoe vaak innestelingsbloeding voorkomt. Sommige bronnen beweren dat een derde van alle vrouwen die zwanger worden last heeft van innestelingsbloeding, maar dit wordt niet ondersteund door intercollegiaal getoetst onderzoek. (Iets op internet dat misschien niet waar is? Say it ain’t so!)

Dit is wat we je kunnen vertellen. Tot 25 procent van de vrouwen heeft last van bloedingen of spotting in het eerste trimester – en innesteling is een van de oorzaken van bloedingen in het eerste trimester.

Dit bloedverlies kan verwarrend zijn, omdat het kan optreden rond de tijd dat je menstruatie zou beginnen. Meestal treedt het echter een paar dagen tot een week voor je menstruatie op.

Andere verschillen kunnen je helpen bepalen of je last hebt van innestelingsbloeding of van je menstruatie:

  • innestelingsbloeding is waarschijnlijk lichtroze of bruin (in tegenstelling tot de heldere of donkerrode menstruatie)
  • innestelingsbloeding lijkt meer op spotting dan op een echte bloedstroom

Deze spotting kan eenmalig zijn, een paar uur duren of zelfs tot 3 dagen aanhouden. Je kunt wat roze of bruine afscheiding opmerken als je je afveegt of op je ondergoed, maar je hebt geen maandverband of tampon nodig – mogelijk pas over vele maanden!

Krampen

Het is geen geheim dat een vroege zwangerschap een snelle verschuiving van hormonen veroorzaakt. Daarom krijg je die tweede roze lijn op een zwangerschapstest pas na de innesteling.

En het veranderende hormonale tij kan ook krampen veroorzaken. Bovendien gebeurt er veel in je baarmoeder als de bevruchte eicel zich innestelt en begint te groeien.

Hoewel er geen onderzoek is dat aantoont dat de innesteling zelf krampen veroorzaakt, voelen sommige vrouwen wel een gevoelige buik, pijn in de onderrug of krampen rond de innesteling. Dit kan lijken op een milde versie van hoe je je voelt voordat je menstruatie begint.

Baarmoederslijm

Laten we het hebben over wat er daar beneden gebeurt.

Als je je baarmoederhalsslijm hebt gecontroleerd, goed werk, toekomstige mama! Weten wat er met je lichaam aan de hand is, kan versterkend werken als je zwanger wilt worden.

Je kunt wat veranderingen in het baarmoederhalsslijm opmerken rond de tijd van de innesteling.

Tijdens de ovulatie is je baarmoederhalsslijm helder, rekbaar en glibberig (een beetje zoals eiwit).

Zaadlozing

Als het baarmoederslijm taai en dik is, is het minder toegankelijk voor zaadcellen. Probeer er daarom voor te zorgen dat de zaadlozing plaatsvindt op een moment dat het baarmoederslijm helder is en dun.

Na de innesteling kan je slijm een dikkere, “gomachtige” textuur hebben en helder of wit zijn.

En in het begin van de zwangerschap kan de toename van progesteron en oestrogeen ervoor zorgen dat je slijm nog dikker, overvloediger en wit of geel wordt.

Maar we zeggen het niet graag: Baarmoederhalsslijm kan worden beïnvloed door een aantal dingen (hormonen, stress, geslachtsgemeenschap, zwangerschap, innestelingsbloeding of je menstruatie enz.

Begin met het bijhouden van je baarmoederhalsslijm terwijl je niet zwanger bent en een nuttigere indicator kan zijn hoe het verschilt van je norm tijdens elke fase van je cyclus. 

Opgeblazen gevoel

Stijgend progesteron (dat optreedt in het begin van de zwangerschap) vertraagt je spijsvertering. Hierdoor kun je je opgeblazen voelen. Maar zoals velen van ons weten, kan dit gevoel ook een heel gewoon symptoom van je menstruatie zijn. Wil je weten waarom? Progesteron stijgt ook als je menstruatie eraan komt. Bedankt, hormonen.

Gevoelige borsten

Na de innesteling stijgt het niveau van hCG, oestrogeen en progesteron snel. Dit kan ervoor zorgen dat je borsten erg pijnlijk aanvoelen (deze hormonen zijn echte multitaskers!) Hoewel veel vrouwen vóór hun menstruatie last hebben van gezwollen of gevoelige borsten, is dit waarschijnlijk meer merkbaar dan normaal in het begin van de zwangerschap.

Misselijkheid

Misschien wel de bekendste zwangerschapssymptomen: misselijkheid, ook wel “ochtendmisselijkheid” genoemd (hoewel het op elk moment van de dag kan voorkomen).

Verhoogde progesteronniveaus na de innesteling kunnen je misselijk maken. Maar ook dit treedt op rond 4 of 5 weken zwangerschap (rond de tijd dat je je menstruatie mist).

Progesteron vertraagt je spijsvertering, wat kan bijdragen aan misselijkheid. Stijgende hCG-niveaus en een gevoeliger reukvermogen kunnen het probleem verergeren – dus het is nu misschien een goed moment om het koken van lever en uien te vermijden.

Hoofdpijn

Hoewel ze goed en noodzakelijk zijn voor een succesvolle zwangerschap, kunnen die wild stijgende hormoonspiegels (vooral progesteron) je ook hoofdpijn bezorgen na de innesteling.

Veranderingen in stemming

Vind je jezelf het ene moment tevreden en gelukkig en het volgende moment huil je om een reclame op tv? Of ben je ‘s avonds opgewonden om je partner te zien en bijt je hem vervolgens de kop af om niets? Misschien heb je last van stemmingswisselingen.

Oestrogeen en progesteron en hCG stijgen zeer snel na de innesteling. Hierdoor kun je je “af” of humeuriger dan normaal voelen.

Daling van temperatuur

Hoewel dit klinkt als iets vreemds, daalt je lichaamstemperatuur gedurende 1 dag als gevolg van de innesteling. Als je je lichaamstemperatuur bijhoudt om je meest vruchtbare dagen te bepalen, heb je waarschijnlijk al een logboek van je dagelijkse lichaamstemperatuur over een paar maanden.

Gewoonlijk is de temperatuur lager voor de eisprong, stijgt dan en daalt weer voor de menstruatie begint. Als je zwanger wordt, blijft je temperatuur verhoogd.

Simpel, toch? Niet helemaal, want de temperatuursdaling is niet altijd een teken van de innesteling. Sommige vrouwen lijken een temperatuurdaling van 1 dag te ervaren rond de tijd van de innesteling. Dit is anders dan de temperatuurdaling die betekent dat je menstruatie eraan komt – in het geval van een naderende menstruatie zou je temperatuur laag blijven.

In het geval van een innestelingsdip daalt je temperatuur gedurende één dag en gaat dan weer omhoog. Men denkt dat dit komt door een stijging van oestrogeen, maar dat is niet helemaal duidelijk.

De eerste tekenen van innesteling

Proberen om zwanger te worden kan zowel een spannende als zenuwslopende tijd zijn. De dagen en maanden van je cyclus kunnen aanvoelen als een eeuwigheid als je wacht op een baby en het is gemakkelijk om elke kleine verandering in je lichaam op te merken en je af te vragen of dat betekent dat je zwanger bent. Dat is niet erg – kennis is juist macht – en het is zelfs heel normaal.

Sommige vrouwen merken tekenen en symptomen dat de innesteling heeft plaatsgevonden. Tekenen kunnen zijn: licht bloedverlies, krampen, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, hoofdpijn, stemmingswisselingen en mogelijk een verandering in de basale lichaamstemperatuur.

Maar – en hier komt het frustrerende – veel van deze tekenen lijken erg op PMS. Bovendien ervaren de meeste vrouwen helemaal geen tekenen van innesteling en zijn ze in feite zwanger.

De beste manier om zeker te weten of je zwanger bent, is door thuis een zwangerschapstest te doen of je arts te bellen. (Houd er rekening mee dat zelfs als je last hebt van innestelingssymptomen, het een paar dagen duurt voordat er genoeg hCG is opgebouwd om de test positief te maken).

De “wachttijd van 2 weken” – de tijd tussen de eisprong en het moment waarop je meestal een positieve zwangerschapstest krijgt – kan al je geduld op de proef stellen. Blijf aandacht besteden aan jezelf en je lichaam, zoek activiteiten die je leuk vindt om je gedachten van het wachten af te leiden – en weet dat je een fantastische ouder gaat worden.

error: Bescherme content.
nl_NLDutch