Parteras Lelystad

Verloskundigen Lelystad Hoge-bloeddruk-1280x724

24 semanas y presión arterial alta – Parteras Lelystad

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

Als verloskundigen is het onze taak jou goed te informeren over diverse aspecten van je zwangerschap, waaronder de mogelijkheid van het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Het is belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen een hoge bloeddruk ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Dit artikel is bedoeld om je bewust te maken, niet om je onnodig zorgen te maken.

Het belang van monitoring van hoge bloeddruk

Tijdens je zwangerschap is het monitoren van je bloeddruk een belangrijk onderdeel van je zorg. Dit doen we omdat in sommige gevallen de bloeddruk hoger kan worden naarmate de zwangerschap vordert. Een normale bloeddruk ligt rond 120/80, maar een stijging naar 135/90 wordt als te hoog beschouwd. Vooral als je voor de zwangerschap een lagere bloeddruk had, kan zelfs een licht verhoogde bloeddruk al afwijkend zijn.

Professionele zorg is cruciaal

Het is essentieel dat je je bloeddruk niet zelf meet of laat meten door iemand die niet gespecialiseerd is in zwangerschapszorg, zelfs niet door een familielid of vriendin die verpleegkundige is. Wij zijn speciaal opgeleid om de zorg rondom jouw zwangerschap en de baby te bieden. Bij enige zorg over je bloeddruk, neem dan direct contact met ons op, zodat wij je professioneel kunnen begeleiden en indien nodig doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Mogelijke gevolgen van hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap kan verschillende gevolgen hebben. Het kan de doorbloeding van de placenta beïnvloeden, wat weer invloed kan hebben op de toevoer van voeding en zuurstof naar je baby. Voor jou kan het leiden tot verschillende gezondheidsklachten.

Symptomen om in de gaten te houden

Herken je twee of meer van de volgende symptomen? Neem dan direct contact met ons op:

  • Dolor de cabeza
  • Overgeven
  • Wazig zien of het zien van sterretjes
  • Pijn in de bovenbuik
  • Vocht vasthouden in handen enkels of gezicht
  • Pijn tussen je schouderbladen

Hoge bloeddruk en zwangerschapsvergiftiging

Oorzaken en risico’s:

  • Preëxistente hypertensie: Vrouwen die voor de zwangerschap al hoge bloeddruk hadden, lopen een verhoogd risico op complicaties.
  • Zwangerschaps-hypertensie: Sommige vrouwen ontwikkelen hoge bloeddruk pas tijdens de zwangerschap, wat kan leiden tot zwangerschapscomplicaties.

Symptomen en monitoring:

Hoge bloeddruk kan vaak zonder symptomen verlopen, waardoor regelmatige controles belangrijk zijn. Symptomen zoals hoofdpijn, visuele veranderingen en zwelling kunnen zich in ernstige gevallen manifesteren.

Behandeling:

Vrouwen met hoge bloeddruk worden vaak nauwlettend gevolgd door hun verloskundige of arts. In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de bloeddruk te reguleren en mogelijke complicaties te verminderen.

Zwangerschapsvergiftiging (Pre-eclampsie en Eclampsie)

Zwangerschapsvergiftiging is een ernstige complicatie die zich kan ontwikkelen bij zwangere vrouwen, meestal na de 20e week van de zwangerschap. Het omvat pre-eclampsie en eclampsie.

Pre-eclampsie:

  • Kenmerken: Hoge bloeddruk, eiwit in de urine en mogelijke schade aan organen zoals de lever en nieren.
  • Síntomas: Hoofdpijn, visuele verstoringen, buikpijn en zwelling, vooral in het gezicht en de handen.

Eclampsie:

  • Kenmerken: Ernstige complicatie van pre-eclampsie, gekenmerkt door toevallen.
  • Síntomas: Convulsies, bewusteloosheid en mogelijk levensbedreigende situaties.

Behandeling:

  • Zwangere vrouwen met pre-eclampsie worden zorgvuldig geobserveerd voor mogelijke progressie naar eclampsie.
  • Parto prematuro kan noodzakelijk zijn om het leven van zowel moeder als baby te beschermen.

Belangrijke aandachtspunten na de bevalling

Ook na de bevalling is het belangrijk om alert te blijven op symptomen van hoge bloeddruk. Mocht je deze klachten herkennen, informeer dan meteen de kraamzorg en ons als je verloskundigen.

Adviezen bij hoge bloeddruk

Neem voldoende rust en zorg voor lichte lichaamsbeweging. Probeer indien mogelijk op je linkerzij te slapen voor een optimale doorbloeding van de placenta.

Lotgenoten

Heb je een zwangerschapsvergiftiging doorgemaakt en zou je het fijn vinden hier eens met lotgenoten over te praten? Bekijk dan de website van Stichting HELLP.

Conclusión

Onthoud dat deze informatie bedoeld is om je voor te lichten en niet om je ongerust te maken. Niet iedereen ontwikkelt een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Bij twijfels of zorgen staan wij, je verloskundigen, altijd klaar om je te ondersteunen.

error: Contenido protegido.
es_ESSpanish