Parteras Lelystad

Verloskundigen Lelystad Bloedprikken-zwangerschap-1280x724

4 cosas que analizamos en sangre durante el embarazo - Parteras Lelystad

Het belang van bloedprikken tijdens de zwangerschap

Zwangerschap is een tijd vol wonderen, maar ook een periode waarin zorgvuldige medische controle essentieel is. Een belangrijk onderdeel hiervan is bloedonderzoek, ofwel bloedprikken, in de zwangerschap. In deze blog leggen we uit waarom bloedprikken tijdens de zwangerschap zo belangrijk is, wat er precies wordt onderzocht en wat je kunt verwachten van de resultaten.

Waarom is bloedprikken nodig?

Tijdens de zwangerschap deelt je baby jouw bloedsomloop. Het is daarom cruciaal om te controleren op aandoeningen die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je baby. Een tijdige diagnose stelt je in staat om, indien nodig, tijdig behandeld te worden.

Wanneer laat je bloed prikken?

We adviseren om voor de 10e week van je zwangerschap bloed te laten prikken. Zodra je ontdekt dat je zwanger bent en door je huisarts naar een verloskundige bent doorverwezen, maak dan direct een afspraak voor bloedonderzoek. Als je later in je zwangerschap ontdekt dat je zwanger bent, zal bloedprikken met spoed worden ingezet.

Wat wordt er bepaald?

Tijdens het bloedonderzoek worden verschillende aspecten van je gezondheid gecontroleerd:

  • Bloedgroep en Antistoffen: Bepaling van je bloedgroep en of je antistoffen hebt tegen andere bloedgroepen.
  • Infectieziekten: Screening op infectieziekten zoals HIV, hepatitis en lues, die onbehandeld gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.
  • Suikergehalte: Controle van het suikergehalte in je bloed, wat belangrijk is voor het opsporen van diabetes gestacional.
  • Hemoglobine: Hemoglobinegehalte, essentieel voor de zuurstoftoevoer naar je organen en je baby.

Uitslag van het onderzoek

De resultaten van het bloedonderzoek worden met je besproken tijdens je volgende afspraak bij de verloskundige. Indien er behandelingen of extra onderzoeken nodig zijn, zullen wij je hierin begeleiden en indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

Kosten van bloedprikken

Het bloedonderzoek wordt doorgaans vergoed door je zorgverzekeraar en wordt afgetrokken van je eigen bijdrage. Mocht er vervolgonderzoek of behandeling nodig zijn, dan worden deze kosten meestal ook gedekt door je zorgverzekering.

Conclusión

Bloedprikken tijdens de zwangerschap is een cruciale stap in het waarborgen van jouw gezondheid en die van je baby. Het stelt ons in staat om mogelijke risico’s vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Bij Verloskundigen Lelystad zorgen we ervoor dat je de best mogelijke zorg en ondersteuning krijgt tijdens deze bijzondere periode in je leven. Voor meer informatie of om een afspraak te maken voor bloedprikken, neem contact met ons op.

error: Contenido protegido.
es_ESSpanish