Verloskundigen Lelystad

Unieke werkwijze Verloskundigen Lelystad

Unieke werkwijze Verloskundigen Lelystad

Bij Verloskundigen Lelystad staan we bekend om de tijd die we nemen voor controles en al jouw vragen tijdens de zwangerschap, maar ook de uitgebreide begeleiding tijdens de bevalling en de kraamperiode. Als verloskundigen weten wij dat iedere zwangerschap weer uniek is en daarom passen wij onze zorg aan op jouw wensen en behoeften. 

Tijdens je zwangerschap

Tijdens jouw zwangerschap kom je als (aanstaande) ouders gemiddeld 15x op het spreekuur bij de verloskundige. We zorgen ervoor dat jullie ons allemaal hebben ontmoet en regelmatig terug zien, zodat we elkaar optimaal kunnen leren kennen. De eerste afspraak is als je 7 weken zwanger bent, je komt dan namelijk voor een vroege echo. Daarna kom je voor een tweede echo bij 10 weken. We proberen in dezelfde week, dus ook bij 10 weken, meteen een afspraak te plannen voor de intake op het spreekuur van één van ons verloskundigen. Tijdens deze intake hebben we vooral veel gezondheidsvragen en informatie over hoe de zwangerschapsbegeleiding eruit zal gaan zien en vertellen we jou hoe je kraamzorg kunt regelen. Na de eerste paar afspraken kom je in het begin iedere 4 weken voor controle en vanaf 24 weken kom je iedere 3 weken voor controle. Vanaf 30 weken kom je iedere 2 weken voor controle en vanaf 36 weken zelfs iedere week. Zo kun je ons nóg beter leren kennen in het laatste stuk voor je bevalling begint. Dat is wel zo fijn voor een vertrouwensband, toch? In het schema hieronder kun je globaal zien wat er per controle besproken wordt en weet je ongeveer wanneer jouw controles zullen plaatsvinden:

 

 

7 weken – Extra vroege echo (15 minuten)

Wij begrijpen dat je graag vroeg in de zwangerschap wil weten of het goed gaat met je baby. Daarom bieden wij standaard een vroege echo aan bij 7 weken. Als je ooit een miskraam hebt gehad of op dit moment bloedverlies hebt, wordt de echo vergoed vanuit de zorgverzekeraar. Is dit niet het geval? Dan vergoeden wij de vroege echo voor jou vanuit onze verloskundigenpraktijk.

10 weken – Echo om uitgerekende datum te bepalen (15 minuten)

Kort na de vroege echo krijg je een tweede echo. Bij deze echo wordt gekeken of het goed gaat met de baby en bepalen we de definitieve uitgerekende datum. 

10 weken – Intake bij de verloskundige (60 minuten)

Tijdens de intake kom je bij één van de verloskundigen en worden er vragen over je gezondheid gesteld en krijg je informatie over de begeleiding in de zwangerschap. Het is handig als je met je partner samen komt, maar het is geen probleem wanneer dit niet lukt. De vragen over jouw (schoon)familie en partner kunnen ook worden nagevraagd op een later moment. 

13 weken – Indien gewenst: medische echo (60 minuten)

Wanneer je dit wenst, kun je bij deze termijn een echo laten maken die de lichamelijke ontwikkeling van de baby nagaat.

14 weken – Controle verloskundige (20-30 minuten)

Controle bij de verloskundige: o.a. kraamzorg regelen wordt besproken. 

15 weken – Indien gewenst: geslachtsbepalingsecho (30 minuten)

Vanaf 15 weken kun je een geslachtsbepalingsecho laten maken om na te gaan of je zwanger bent van een jongen of meisje! Dit is natuurlijk niet verplicht.

18-20 weken: Controle verloskundige (20-30 minuten)

Je krijgt een standaard controle bij de verloskundige: bloeddruk meten, uitwendig onderzoek en daarnaast het hartje luisteren.

20 weken: Indien gewenst: een medische echo (30 minuten)

Je kunt bij 20 weken een echo laten maken die de ontwikkeling van jouw baby nagaat.

24 weken: Controle verloskundige (20-30 minuten)

Bij 24 weken doen we de standaard controles en geven je informatie over welke signalen je kunt herkennen als je een hoge bloeddruk zou krijgen in je zwangerschap. Zo weet je precies wanneer je ons moet bellen.

27 weken: Controle verloskundige (20-30 minuten)

Bij 27 weken doen we de standaard controles en geven je informatie over het bewegingspatroon van de baby en wanneer dit te weinig zou zijn. Zo weet je precies wanneer je ons moet bellen. Ook vertellen we je dat je nu bloed kunt prikken om je ijzergehalte te bepalen en wanneer je rhesus negatief bent om te kijken of er antistoffen in je bloed aanwezig zijn. Soms is het nodig om een suikertest te doen in de zwangerschap, dit is tussen 24-28 weken en kan gecombineerd worden met het bloedprikken voor je ijzergehalte. Je kunt bij 27 weken dus beide testen laten uitvoeren, waaraan wij je zullen helpen herinneren.

30 weken: Controle verloskundige (20-30 minuten)

Bij 30 weken doen we de standaard controles en krijg je de uitslag van het bloedprikken en op indicatie (als je rhesus D negatief bent en de baby rhesus D positief is) een prik. Als je ijzer te laag is, kunnen we je ijzermedicijnen voorschrijven.

30 weken: Groei echo (30 minuten)

Wanneer dit medisch noodzakelijk is, krijg je bij 30 weken de eerste groei echo.

32 weken: Groei echo

Wanneer dit medisch noodzakelijk is, krijg je bij 32 weken de tweede groei echo. 

34-35 weken: Controle verloskundige + geboorteplan en voorlichting bevalling (30 minuten)

Als je 34 of 35 weken zwanger bent, doen we de standaard controles en bespreken we wanneer je weet dat de bevalling is begonnen en wat je allemaal moet regelen van tevoren. Als je een bevalplan hebt gemaakt, kunnen we die tijdens dit gesprek samen doornemen om ervoor te zorgen dat jouw wensen bij iedereen duidelijk zijn. 

35 weken: Liggingsecho (15 minuten)

Om zeker te weten dat de baby met het hoofdje naar beneden ligt en niet per ongeluk met de billen, krijg je een echo voor de ligging bij 35 weken. Wanneer dit nodig is, zal ook een laatste keer de groei van de baby worden gemeten. 

36-37 weken: Controle bij verloskundige (20-30 minuten)

Vanaf 36 weken kom je iedere week bij ons op het spreekuur en doen we standaard controles. Zo leer je alle verloskundigen nog beter kennen in het laatste stuk voor de bevalling en kunnen we een vertrouwensband opbouwen. 

37 weken: Controle verloskundige (20-30 minuten)

We doen de standaard controles en controleren extra of de baby goed is ingedaald.

38 weken: Controle verloskundige (20-30 minuten)

We doen de standaard controles en controleren extra of de baby goed is ingedaald.

39 weken: Controle verloskundige (20-30 minuten)

We doen de standaard controles en controleren extra of de baby goed is ingedaald.

40 weken: Controle verloskundige (30 minuten)

We doen de standaard controles, voelen naar de indaling en geven je  informatie over de komende 2 weken. Zo zullen we je vertellen dat je de mogelijkheid hebt om te strippen, als de bevalling nog niet spontaan is begonnen. Hierdoor krijg je de meeste kans op een spontane bevalling en proberen we een inleiding van de bevalling in het ziekenhuis te voorkomen. 

41 weken: Controle verloskundige (20-30 minuten)

We doen de standaard controle, voelen naar de indaling en als je graag gestript wil worden kunnen we dat tijdens deze controle doen. Ook zul je deze week alvast kennismaken met de gynaecoloog in het ziekenhuis, voor het geval je bij 42 weken nog niet bent bevallen. Het is de laatste controle bij ons in de verloskundigenpraktijk: de volgende keer dat je ons ziet is tijdens de kraamweek als de baby is geboren!

Tijdens je bevalling

De bevalling kan op verschillende plekken plaatsvinden: thuis in je eigen omgeving, in het geboortehuis of in het ziekenhuis als er geen medische indicatie is (we noemen dit poliklinisch). Welke plaats van de bevalling jij ook kiest, wij zullen je altijd begeleiden. Of je er nu voor kiest om een bevalling in bad te willen, op de baarkruk of een andere manier, wij zijn overal voor opgeleid om je hierin te begeleiden. Wanneer de bevalling toch medisch zou worden, bijvoorbeeld omdat je graag medische pijnstilling wil (ruggenprik of remifentanil) zullen wij de zorg overdragen aan de verloskundigen van het ziekenhuis waar wij nauw mee samenwerken. 

Wanneer je niet zeker weet of de bevalling is begonnen, kun je altijd telefonisch overleggen met één van ons. Er is geen assistente, dus je hebt altijd rechtstreeks contact met de verloskundige: ook in de avond/nacht en weekenden. Wij werken altijd in diensten van 24 uur, zodat de kans het grootst is dat er één verloskundige bij jouw bevalling is. Mocht er onverhoopt een dubbele bevalling zijn, dan is er altijd een andere collega die de tweede bevalling kan begeleiden zodat jouw eigen verloskundige meestal kan blijven. 

Ons team van verloskundigen is erg hecht en wij komen regelmatig samen om bij te praten. Daarnaast nemen we ook altijd jullie wensen door zoals bijvoorbeeld voor de bevalling. Als jullie een geboorteplan hebben gemaakt wordt deze doorgenomen zodat alle verloskundigen hiervan op de hoogte zijn. Mocht de bevalling worden overgedragen aan het ziekenhuis, proberen wij altijd met jullie mee te gaan en persoonlijk de overdracht te doen aan de verloskundige van het ziekenhuis. Wij zullen ook dan jullie geboorteplan benoemen. 

Tijdens en na je kraamperiode

Bij Verloskundigen Lelystad begeleiden we je natuurlijk ook heel graag na de geboorte van je baby. In de eerste week komen we ongeveer drie tot vijf keer langs voor kraamvisites. Zo komen we de dag na de bevalling al langs om na te gaan hoe jullie eerste nacht is geweest en hoe het gaat met de voeding. We hebben daarbij een goede samenwerking hebben met  de kraamverzorgende. Verder komen we langs om de controles na te vragen bij de kraamverzorgende en te beoordelen of alles goed gaat. Als je met vragen of zorgen zit, kun je hiervoor natuurlijk bij ons terecht. We geven je advies over borstvoeding of flesvoeding en indien nodig kunnen we altijd overleggen met de lactatiekundige. Als je in het ziekenhuis bent bevallen, komen we bij je langs zodra je weer naar huis mag. Als je voor langere tijd moet worden opgenomen in het ziekenhuis, of bijvoorbeeld de baby, komen wij bij je langs in het ziekenhuis zodat je toch een vertrouwd gezicht ziet en terecht kunt voor vragen.

Plan je eerste afspraak

Inschrijven

error: Beschermde content.
nl_NLDutch