Ebeler Lelystad

Verloskundigen Lelystad-Oral-Glucose-Tolerance-Test-1024x538

Oral glukoz tolerans testi – Ebeler Lelystad

Wat is zwangerschapsdiabetes

Gestasyonel diyabet is suikerziekte tijdens de zwangerschap ontstaat en verdwijnt nadat je bent bevallen.

Klachten

Meestal merk je niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Als dit wel zo is kun je veel dorst hebben, vaker plassen, vermoeid zijn of jeuk hebben. Op de echo kan er veel vruchtwater gezien worden.

Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes

Je lichaam maakt het hormoon insuline aan om suiker uit het bloed te halen. Tijdens de zwangerschap is dit hormoon minder gevoelig en moet er daarom extra insuline aangemaakt worden. Bij zwangerschapsdiabetes maakt het lichaam in de zwangerschap geen extra insuline aan en is er dus teveel suiker in je bloed.

Gevolgen

Als zwangerschapsdiabetes niet wordt behandeld, kan dit leiden tot een te zware baby. Een zware baby vergroot de kans op complicaties tijdens de doğum, zoals een vastzittende schouder of sezaryen. Ook kan de baby na de bevalling te weinig suiker hebben, waardoor er te weinig energie is om warm te blijven. Tot slot is de lever van de baby nog niet volledig ontwikkeld, dus bestaat er een kans op sarılık.

Test

Je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis om een OGTT te doen, dit is een test om zwangerschapsdiabetes op te sporen. Het is belangrijk dat je minstens 8 uur voor het onderzoek niets meer eet of drinkt. Het drinken van water, thee en koffie zonder suiker en melk mag wel Je moet de test namelijk doen op een nuchtere maag. Als je in het ziekenhuis wordt er eerst bloed geprikt. Daarna krijg je een heel zoet drankje om op te drinken. Na 1 uur wordt er weer bloed geprikt om te kijken hoeveel suiker er in je bloed zit. Na 2 uur wordt er nogmaals bloed geprikt. De test duurt in totaal een aantal uur en je mag tussendoor niet naar huis, omdat je soms wat klachten kunt krijgen van de test zoals misselijkheid.

Uitslag

De uitslag wordt bekend gemaakt door een arts. Als de uitslag aantoont dat u zwangerschapsdiabetes heeft, krijgt u een speciaal dieetadvies. Als dit niet voldoende werkt, krijgt u een afspraak bij de gynaecoloog of verloskundige, de internist, de diabetesverpleegkundige en de diëtist.

Meenemen naar de afspraak

Wanneer je verwezen wordt naar het ziekenhuis bij een afwijkende suikertest, is het belangrijk om het volgende mee te nemen:

• verzekeringsbewijs
• identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
• medicatie en de medicatielijst van de apotheek

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze ons gerust.

hata: Korumalı içerik.
tr_TRTurkish