Uit onderzoek blijkt dat van de zwangere vrouwen in Nederland dagelijks 6% rookt,
6,9% alcohol drinkt en 0,2% drugs gebruikt (cannabis/wiet, XTC of lachgas). Dit wordt niet altijd verteld aan de huisarts of verloskundige.
Omdat roken, het drinken van alcohol of gebruiken van drugs tijdens je zwangerschap grote gevolgen heeft voor je baby, geven we je deze informatiefolder mee.
Inhoudsopgave
- Roken tijdens de zwangerschap
- Alcohol drinken
- Drugs tijdens de zwangerschap
- Stress is minder erg voor de baby dan roken, alcohol of drugs
- Samen stoppen, ook je partner
- Zorg voor afleiding
- Geen nicotinevervangers, e-sigaret of medicijnen
- Minder roken helpt niet genoeg
- QR Code naar deze pagina:
Roken tijdens de zwangerschap
Als je tijdens je zwangerschap rookt, krijgt je baby minder zuurstof. Ook als je partner rookt maar jij niet, heeft dit gevolgen voor de groei en ontwikkeling van je baby. Er is een grotere kans op:
- een miskraam
- een te vroeg geboren baby
- een te kleine baby bij de geboorte door zuurstofgebrek. Dit kan zorgen voor hersenschade en problemen met ademhalen, voeding en zichzelf warm houden.
- Overlijden van de baby tijdens de zwangerschap of rond de geboorte
- aangeboren afwijkingen, zoals een hazenlip, gespleten gehemelte en klompvoetjes
- leerproblemen
- longproblemen (astma)
- overgewicht
- wiegendood (sterfte van je baby doordat het in zijn slaap stopt met ademen)
- problemen met de longen
- leer- en gedragsproblemen, zoals ADHD
- verminderde vruchtbaarheid van je kind als hij/zij volwassen is
Alcohol drinken
Als je tijdens je zwangerschap alcohol drinkt, komt de alcohol ook in het bloed van de baby terecht. Dit vergroot de kans op:
- een miskraam
- voortijdig overlijden van je baby
- een te vroeg geboren baby
- een te kleine baby bij de geboorte door zuurstofgebrek. Dit kan zorgen voor hersenschade en problemen met ademhalen, voeding en zichzelf warm houden.
- hersenbeschadiging van je baby
Drugs tijdens de zwangerschap
Als je tijdens je zwangerschap drugs gebruikt, krijgt je baby nog minder zuurstof binnen dan met roken. Daarnaast is de kans groot dat je baby geboren wordt met het Neonataal Abstinentie Syndroom, dit betekent dat je baby met een verslaving geboren wordt. Binnen 24 uur na de geboorte zal je baby de volgende symptomen kunnen vertonen:
- snelle ademhaling of juist stoppen met ademen
- hoog krijsend huilen
- diarree
- overgeven
- gewichtsverlies
- slaapproblemen
Vanwege deze schadelijke gevolgen voor je baby is het advies om te stoppen met roken, het drinken van alcohol of gebruiken van drugs tijdens je zwangerschap. Stoppen is niet makkelijk, maar met de juiste hulp wel mogelijk.
Stress is minder erg voor de baby dan roken, alcohol of drugs
Als je stopt met roken, het drinken van alcohol of gebruiken van drugs krijg je stress of ga je misschien snoepen. Dit is veel minder schadelijk voor de baby. Het advies is dan ook altijd om te stoppen tijdens de zwangerschap én na de geboorte, zodat je baby in een gezonde omgeving kan opgroeien.
Samen stoppen, ook je partner
Als je wil stoppen met roken, is het belangrijk dat je partner ook stopt. Het inademen van rook van andere mensen is namelijk ook schadelijk voor je baby. Vraag aan de mensen die bij jou thuis komen zoals vrienden en familie of zij niet willen roken in jouw buurt. Hiermee kom je minder in de verleiding en adem je ook niet de rook van anderen in.
Zorg voor afleiding
Op moeilijke momenten waarbij je veel stress ervaart, is het lastig om vol te houden. Bedenk wat voor jou een goede afleiding is als je het moeilijk hebt. Soms helpt het om een stuk te gaan wandelen of te gaan sporten. Of bel een vriend of familielid.
Geen nicotinevervangers, e-sigaret of medicijnen
Het advies van huisartsen is om zonder nicotinevervangers of medicijnen zoals bupropion en varenicline te stoppen, omdat het niet bekend is of dit schadelijk is voor de baby.
E-sigaretten zijn mogelijk ook schadelijk voor je baby en bovendien houdt het de verslaving in stand.
Minder roken helpt niet genoeg
Het is ontzettend goed als je bereid bent te stoppen met roken, alcohol drinken of drugs gebruiken! Om te zorgen voor een goede gezondheid van je baby, is het belangrijk dat je volledig stopt met al deze middelen. Enkel minder roken (bijvoorbeeld van 20 naar 6 sigaretten) of nog af en toe een glas alcohol drinken of drugs gebruiken is niet voldoende. Dit is nog steeds schadelijk voor je baby.
Is het wel gelukt om te minderen, maar lukt het niet om helemaal te stoppen? Dan zijn nicotinevervangers toch een optie. Dit is altijd beter dan de paar sigaretten die je nu nog rookt per dag. Dit omdat je baby met een paar sigaretten per dag nog altijd minder zuurstof krijgt en het dus belangrijk is dat je volledig stopt. Nicotinevervangers zijn bijvoorbeeld kauwgom, zuigtabletten of nicotinepleisters. Let op: gebruik nooit op eigen initiatief nicotinevervangers. Maak altijd eerst een afspraak bij de huisarts.