Zwanger zijn brengt een hoop vragen met zich mee, vooral als het aankomt op voeding. Vis is zo’n product waarbij je goed moet opletten welke soorten je consumeert. We krijgen daarom ook vaak de vraag: “Mag je vis eten tijdens de zwangerschap? Is het veilig of juist niet?” Deze vragen zijn volkomen begrijpelijk, je wilt tijdens deze periode in je leven alleen het beste voor jou en je groeiende wonder. Omdat vis een onderwerp is dat regelmatig voor verwarring zorgt, willen we hier, bij Verloskundigen Lelystad, helderheid scheppen met betrouwbare informatie, rechtstreeks van experts op het gebied van zwangerschap.
Door bewuste keuzes te maken, kun je steeds genieten van het heerlijks dat de zee te bieden heeft, terwijl je goed zorgt voor de gezondheid en veiligheid van jou en je baby.
De voordelen van vis tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap wordt het eten van vis aanbevolen, dit vanwege het hoge gehalte van omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht van je baby. Bovendien bevatten veel soorten vis vitamine D en calcium, die beide belangrijk zijn voor het opbouwen van sterke botten en tanden. Ook kan het consumeren van vis tijdens de zwangerschap helpen de kans op vroeggeboorte te verminderen en ondersteunt het een gezond geboortegewicht. Lust je geen vis of kom je niet aan de aanbevolen hoeveelheid? Dan is het aan te raden om tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA te slikken.
Waar moet je op letten bij de keuze voor vis?
Het wordt aangeraden om tijdens je zwangerschap twee keer per week vis te eten, waarbij je één maal vette vis eet en de andere maal magere vis. Bij de keuze welke soort vis je zal eten is het belangrijk om op volgende punten te letten:
- Werd de vis goed verhit?
Gerookte of rauwe vis wordt sterk afgeraden, omdat zij bacteriën zoals listeria kunnen bevatten. Het eten van vis is pas veilig wanneer deze verhit werd tot boven 75 graden Celsius. De tijd die nodig is om een stuk vis op te warmen tot deze temperatuur, is afhankelijk van de dikte. - Bevat de vis een hoog of een laag kwikgehalte?
Een te hoog kwikgehalte kan schadelijk zijn. Het kan zich opbouwen in de bloedstroom en zo de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby negatief beïnvloeden. Later in dit artikel vind je een lijstje terug met vissoorten die je wel of niet mag eten. - Is de vis wild of gekweekt?
Bij het kopen van vis is het belangrijk om op het etiket te kijken of deze vis gevangen werd in het wild of werd gekweekt. Gekweekte vis kan je altijd herkennen aan de woorden ‘gekweekt’ of ‘aquacultuur’ op het etiket. In gekweekte vis worden lagere gehaltes van mogelijke schadelijke stoffen gevonden, in vergelijking met wild gevangen of zelfgevangen vis. Om de kans op het eten van vervuilde vis te verkleinen wordt het afgeraden om tijdens de zwangerschap zelfgevangen of wilde vis te eten.
Overzicht van welke vis je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap
Om voorgaande informatie wat makkelijker te maken kan je hieronder een handig overzicht terugvinden:
Veilige vissoorten:
- Magere vis zoals:
- Gebakken forel
- Ovenschotel vis
- Pangasius
- Schar
- Schelvis
- Schol
- Scholfilet
- Stokvis
- Tilapia
- Tong
- Tongschar
- Wijting
- Vette vis zoals:
- Bokking
- Haring in saus
- Zalm in blik
- Zalm (doorbakken)
- Zalmforel
- Zure haring
- Schaal en schelpdieren:
- Mosselen (in zuur)
- Slakken
Vissoorten om te vermijden tijdens de zwangerschap:
- Magere vis zoals:
- Ansjovis
- Baarzen, snoek, haai, duivel
- Bot
- Roodbaars
- Tonijn (in olie of in water)
- Zeewolf
- Vette vis zoals:
- Gerookte makreel
- Gerookte paling
- Heilbot
- Gerookte heilbot
- Makreel in olie
- Verse makreel
- Paling
- Poon
- Sardines in blik
- Verse sardines
- Schelvislever
- Zalm, medium gebakken
- Zoute haring
- Schaal en schelpdieren:
- Calamares
- Garnalen
- Garnalen in water, blik
- Garnalen, gedroogd en gezouten
- Inktvis
- Krab
- Kreeft
- Oesters
- Wolhandkrab
- Gemengde zeevruchten
Voor een actueel overzicht van welke vissen je wel of niet kunt eten tijdens je zwangerschap verwijzen we je naar de website van het voedingscentrum of de ZwangerHap App.
Samenvatting
En dat brengt ons aan het einde van ons artikel over het eten van vis tijdens de zwangerschap. We hopen dat je nu beter geïnformeerd bent over welke vis veilig is en welke je beter kunt vermijden. Bij Verloskundigen Lelystad is het ons doel om jouw zwangerschap zo gezond en prettig mogelijk te maken. Vergeet niet dat een gevarieerd dieet belangrijk is en dat vis daar zeker deel van uit kan maken, mits de juiste keuzes worden gemaakt.
Heb je nog vragen of twijfels, overleg dan altijd met je verloskundige. Bij Verloskundigen Lelystad staan we voor je klaar met advies op maat, zodat jij en je kleine spruit kunnen genieten van een optimale gezondheid. Lekker en verantwoord eten tijdens je zwangerschap kan zeker en wij helpen je graag met het maken van de juiste keuzes.
Voor nu: een gezonde groet en tot de volgende keer bij Verloskundigen Lelystad, waar jouw begin onze passie is!
En vergeet niet, voor de mooiste start van jullie nieuwe avontuur staan we met liefde en professionaliteit aan je zij.
Verloskundigen Lelystad
Adres: Badweg 21, 8223 PA Lelystad
Telefoon: 06 53 65 91 91