Verloskundigen Lelystad

Verloskundigen Lelystad-Groei-van-de-baby-1024x538

Groei van de baby

Week 1 t/m 5

De eerste vijf weken ontwikkelen duizenden cellen langzaam tot een embryo, dit is een voorloper van een baby. Het is nog zo klein, dat dit met het blote oog niet te zien is.
De eerste weken haalt het embryo (je baby) voeding uit jouw bloedvaten die in de baarmoederwand zitten. Het is daarom dus belangrijk om al vanaf het begin van je zwangerschap te stoppen met roken en het drinken van alcohol, omdat dit in je bloed terecht komt en dus ook bij je kind.

Week 6

Vanaf de zesde week klopt het hartje van het embryo. Dit is alleen met een inwendige echo via de vagina te zien. Ook is nu duidelijker het hoofdje, de nek, ruggengraat en neusje te zien. Vanaf 6 weken en 5 dagen is het via de buik zichtbaar met een echo, daarentegen is de zwangerschapsduur van te voren soms niet helemaal goed berekend met een test. Om deze reden is het dus verstandiger om de echo pas bij 7 weken op z’n vroegst te laten maken, om te voorkomen dat je te vroeg gaat kijken met een echo.

Week 7 t/m 10

Alle organen van je baby zijn met 10 weken aangelegd. Vanaf nu is het belangrijk dat de baby de komende weken gaat groeien in je buik, want het kan nog niet overleven buiten de buik. Als je met 10 weken een echo hebt gehad en het hartje klopte, is de kans op een miskraam nog maar minder dan 2%. Je baby is bij 10 weken 4,5 cm.

Week 13

Vanaf nu zal je baarmoeder meer gaan groeien en zal de verloskundige bij de controles aan je buik voelen. Dit is om te meten hoe groot je baarmoeder is. Ook kan het hartje beluisterd worden door de verloskundige via je buik. Tussen de 13 en 14 weken is ook het geslacht van de baby bepaald. Je baby is bij 13 weken 7,5 cm.

Week 18

Vanaf 18 weken kan het zijn dat je luchtbelletjes voelt in je buik. Dit zijn de eerste bewegingen van je baby. Voel je dit nog niet? Dat is niet erg. De meeste vrouwen voelen de baby pas bij 24 weken bewegen. Je baby is bij 18 weken 20 cm.

Week 20

Vanaf nu kan het zijn dat je het gevoel hebt van vlinders in je buik of gerommel in je darmen. Dit zijn de bewegingen van je baby. Ook nu is het niet erg als je dit nog niet hebt gevoeld. Je buik zal nu langzaam iets gaan groeien en dit is zichtbaar aan de buitenkant. Je baarmoeder komt ongeveer tot onder je navel. Je baby is met 20 weken 25 cm.

Week 24

Je baarmoeder komt nu tot boven je navel. De baby begint jouw stem en die van de omgeving te herkennen. Als je je handen op je buik legt, kan het zijn dat je de bewegingen van je baby voelt als reactie hierop. Je baby is nu 32 cm.

Week 28

De baby is vanaf nu levensvatbaar, maar is nog wel het beste af in je buik.

Week 34

Je baby krijgt steeds minder ruimte en gaat met het hoofd of de billen naar beneden liggen. Je baarmoeder komt nu bijna tot aan je ribbenboog (het botje tussen je borsten), waardoor je soms wat steken kunt voelen onder het midden van je borsten.

Week 36

De baby zal nu verder naar beneden zakken. Dit noemen we indalen. Je baby is nu 45 cm. Als je nu gaat bevallen, gebeurt dit in het ziekenhuis omdat er extra bewaking van de baby nodig is.

Week 37

Vanaf nu mag je thuis bevallen. De baby heeft nu nog maar weinig ruimte en de bewegingen die je voelt zullen zachter aanvoelen. Het mag niet minder vaak zijn dat je je baby voelt. Is dit wel zo? Bel dan je verloskundige.

Week 40

Dit is de week waarin de voorspelling is dat je zal gaan bevallen. De ervaring leert dat dit meestal niet zo is. Het is niet erg als de baby nog niet is geboren.

Week 41

Vanaf nu is er nog een week de tijd om te wachten of de bevalling spontaan begint. De baby heeft nog voldoende voeding- en zuurstof. De verloskundige kan helpen de bevalling op gang te brengen door inwendig met de vingers langs het hoofdje van de baby te gaan, dit noemen we strippen. Je baby is nu 50 cm.

Week 42

In Nederland word de bevalling bij 42 weken ingeleid in het ziekenhuis. Dit is omdat de gezondheid van de baby beter af is buiten de buik dan binnen in de buik. In deze week zul je dus gaan bevallen in het ziekenhuis.

error: Beschermde content.
nl_NLDutch